Què és l’Oest Americà?

Què és l’Oest Americà?

El terme Oest Americà, és una traducció no literal del que els nord-americans anomenen el Far West (o també Wild West). És un concepte geogràfic i històric, però sobretot simbòlic. Representa el període d'expansió territorial dels Estats Units, d'est a oest (encara que aquesta progressió no va ser exactament així). Va ser mitificada des d'un principi, sobretot a causa dels nombrosos conflictes que va provocar, amb altres potències colonials i sobretot, amb els pobles indígenes que vivien en aquestes terres. L'Oest Americà és per tant lluita, esforç… tots uns valors que prenen cos en els anomenats pioners.
A causa de la mitificació generada especialment a partir dels films produïts a Hollywood, des d'un punt de vista geogràfic, comença, si fa no fa, al Missouri (hi ha qui diu que la frontera és més aviat el Mississippi), i arriba fins a la costa del Pacífic. Des d'un punt de vista històric, comença el 1804, amb el l'expedició de Lewis i Clark, i acaba el 1890 amb la massacre de Wounded Knee, a l'actual reserva Lakota de Pine Ridge (Dakota del Sud). Entremig, es produeixen les compres de la Louisiana als francesos, i Alaska als russos, el conflicte amb Mèxic (conquerint la meitat del seu suposat territori) i sobretot, les guerres índies.
Malgrat que el 90% de les morts d'indígenes en aquest període té a veure amb les malalties importades com ara el xarampió, la verola…, el mite parla de constants combats entre pioners i quan podia arribar-hi, l'exèrcit (sobretot la cavalleria), i les tribus índies, en un principi percebudes com a salvatges. En aquest context, es forja un ideal de nord-americà, lluitador, emprenedor, amant de la natura… que avui dia perviu a la major part d'aquesta Amèrica, sobretot la més rural i amb una densitat de població més baixa. L'Oest Americà és per tant un concepte històric, geogràfic, mític, i sobretot, viu a data d'avui. És aquest present que espero podeu descobrir, sigui viatjant-hi, o seguint notícies, blogs, llibres… que us aniré presentant en aquest web.
D'entrada, feu un cop d'ull a aquest article de la Viquipèdia, una excel·lent introducció a l'Oest Americà.


Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies