L’expansió de l’ós bru al nord-oest dels EUA

Extens article sobre el creixement de la població d’óssos bruns / grizzly al “Lower 48” (Estats Units continentals). Els óssos estan començant a anar molt més enllà dels límits dels parcs nacionals o les zones de muntanya protegides, amb molt poca població i sense ramaderia. Això ha provocat reaccions entre la població local, majoritàriament ramaders i pagesos. En resum, similar a la situació creada al Pirineu a partir de la reintroducció de l'ós. És un animal que genera, amb el llop, pors atàviques, per la competència (real) que suposa.

L'ós bru havia viscut fins a Mèxic. La colonització va implicar la seva cacera. No va arribar a ser gaire bé extingit, com ara el bisó, però poc i va faltar. La seva àrea es va reduir a les muntanyes de Yellowstone i a les del parc nacional de Glacier.

Les lleis que l'han protegit de la cacera, els beneficis que se'n treuen del turisme que atrau, més algunes repoblacions amb óssos del Canadà, han fet que la població hagi començat a augmentar, anant més enllà dels límits territorials inicials. Ara mateix, els dos grups (Yellowstone i Glacier) estan a unes 50 milles (80 km) de retrobar-se. Es creu que això impulsarà encara més la seva expansió territorial.

Les poblacions de Wyoming, Montana i Idaho (les més afectades) s'han començat a queixar. A favor dels óssos, els grups ecologistes i, sobretot, les diverses tribus índies que en reclamen el seu retorn. Hi ha una llei no escrita entre els indis, que diu que només tornaran a ser forts com abans de l'arribada de l'home blanc, el dia que els animals de l'entorn ho tornin a ser. Van començar a reclamar el retorn del bisó, i ara s'afegeixen a l'ós. No cal dir que saben que això molesta als pagesos i ramaderes del seu voltant.

Així que tot sembla que els óssos s'aniran expandint, i esdevindran més i més, una font de conflicte. Si llegiu anglès, no dubteu a llegir l'article enllaçat aquí sota (+Info).

Autor: Francesc Nolla

Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies