El mur de Trump i els saguaros

El mur de Trump i els saguaros

Al sud d'Arizona, a les regions que queden dins del desert de Sonora, hi creixen els Saguaro, els cactus gegants. Són espectaculars, tan per la seva grandària com per les formes que adopten en créixer. Molta gent en té un al jardí de casa seva (els americans solen viure en cases unifamiliars amb jardí). Una casa amb un bon Saguaro a l'entrada es revaloritza… Aquesta és la principal causa de la relació entre els saguaro i els diners.
Un saguaro tarda uns quants anys a créixer, i molta gent el vol gran des del primer dia. Si fa no fa, com les oliveres. Ho volem tot ben natural, però crescudet i ben plantat des del primer dia.
Al costat de Tucson (Arizona), enganxat a la ciutat, hi ha el parc nacional de Saguaro. Una mica més cap al sud-oest de la ciutat, just a la frontera, hi ha l’Organ Pipe National Monument. En aquests dos espais protegits, Allà hi podeu trobar no només un munt d'aquests cactus, sinó alguns dels més grans. Així que des de ja fa uns anys, els robatoris de saguaros ha estat una constant. Un lladre de saguaros pot arribar a treure'n més de 300 dòlars per cada metre d'alçada: una quantitat apreciable.
Fa ja un parell d'anys, les autoritats dels parcs nacionals proven de contratacar posant microxips als cactus. Si t'enganxen amb un saguaro del parc al teu jardí, la multa és important, i pot arribar a tenir conseqüències penals.
Com deveu saber, en Trump està fent construir un mur a la frontera amb Mèxic, al qual molta gent s'hi oposa, provant d'aturar-lo. Ara mateix, s'està construint a la zona de l'Organ Pipe National Monument. Per poder-lo construir, han d'arrancar un munt de saguaros (i altres cactus). Doncs bé, resulta que han enxampat (i denunciat) a empreses que participen en la construcció del mur, perquè agafen els saguaros que s'han hagut de carregar, però que segueixen en bon estat, i se'ls enduen fins a Ajo, on proven de vendre'ls a proveïdors legals de saguaros.
No aturaran la construcció del mur, i sembla que el negoci dels saguaros segueix igual d'atractiu, malgrat multes i xips….
Autor: Francesc Nolla


Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies