El monsó del sud-est dels Estats Units

El monsó del sud-est dels Estats Units

Quan ens parlen del monsó, pensem automàticament en l’estació de les pluges torrencials a la Índia. Però hi ha moltes altres zones del món afectades per fenòmens climàtics que, amb variants, porten pluges molt abundants durant l’estiu. Les famoses estacions de pluges de l’Àfrica en serien un bon exemple.
Però el que aquí ens interessa és el monsó al sud-est dels Estats Units (principalment Arizona, sud de Califòrnia i Nou Mèxic), tot plegat a la regió del desert de Sonora. Des de mitjans del mes de juliol fins ben entrat setembre o octubre (varia segons lloc i any), els vents canvien de direcció, degut a la diferència de temperatures entre l’interior del continent i l’oceà.
La principal conseqüència de l’arribada del monsó és que provoca fortes pluges, generalment per la tarda, amb molt aparell elèctric. La intensitat de les pluges dona lloc als anomenats ”flash floods” (inundacions instantànies, o quelcom similar a les crescudes de les rieres de la Mediterrània). Per tant, es recomana posar-se ràpid sota cobert abans no comenci a ploure.
Cal dir que malgrat aquesta intensitat, aquestes pluges solen ser espectaculars, i espero que si feu un viatge pel sud-est dels Estats Units, algun dia pugueu viure un d’aquests xàfecs. Això si, que no us enxampi conduint per alguna carretera solitària, no és gens agradable. De tota manera, pels canvis de pressió atmosfèrica, i pel color del cel i els núvols, de ben segur que notareu que la tempesta s’acosta. I si sou en algun poble o ciutat, veureu la població local corrent a buscar recer.
Aquí teniu unes fotos d’una tarda de monsó al Monument Valley. L'article que us enllaço a sota anuncia l'arribada del monsó, i com cada any, avisa a la població d'Arizona. Com quan aquí ha d'arribar una gota freda.
Autor: Francesc Nolla


Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies